Római katona sírja

Római katona sírjára 1925-ben találtak rá földmunkák során. A sír leletei II. Constantinus római császár korából valók.A leleteket (bronz övcsatot, kést, császári pénzt, ruhakapcsot) a keszthelyi Balatoni Múzeumbanhelyezték el, a csontváz pedig megmaradt a talált helyén. A sírtól néhány nem messze feltárt Villa Rustica közelében egy korai császárkori római villa maradványait is megtalálták 1931-ben.

Hévízi Muzeális Gyűjtemény

A gyűjtemény látogatói az állandó kiállításon megismerkedhetnek a város 210 éves múltjával a helytörténeti kiállító teremben. Ezen kívül megtalálható a múzeumban kialakított id. Dr. Moll Károly emlékszobája, melyet a neves hévízi orvosok emlékére hoztak létre.A múzeumban megtekinthetők az állandó kiállítás mellett időszaki kiállítások is.A múzeum nyitva-tartása: keddtől szombatig 10.00 – 18.00 óráig, látogatása ingyenes.

Hévíz termelői piac

A régi idők hangulatát idézve kedden és szombaton délelőtt, csütörtökön délután a Hévízen nagyparkoló mögötti rész árusokkal telik meg. Az ide látogatók méztermelőt, savanyúság- és gyümölcslé készítőt, sajt- és zöldségárusokat találhatnak, valamint megkóstolhatják a friss kenyeret, kolbászt, sonkát, házilag készített süteményeket és tejet. Az élelmiszerek mellett néhány árus portékái közt megtalálhatóak cserépedények, kosarak, szappanok vagy akár régiségek is.

Dr. Schulhof Vilmos sétány

A tavasztól őszig színes virágokkal és örökzöldekkel beborított sétány mellett a platánfasoron és a régi kőriseken, a mocsárciprusokon és a kínai ősfenyőn gyönyörködhetnek az ide látogatók. A fákkal árnyékolt, padokkal körülvett sétány mellett találjuk a Szent András Reumakórház történelmi épületeit. Az 19. század végén épült házakat az 1900-as évek elején alakították mai formájukra.A tavasztól őszig színes virágokkal és örökzöldekkel beborított sétány mellett a platánfasoron és a régi kőriseken, a mocsárciprusokon és a kínai ősfenyőn gyönyörködhetnek az ide látogatók. A fákkal árnyékolt, padokkal körülvett sétány mellett találjuk a Szent András Reumakórház történelmi épületeit. Az 19. század végén épült házakat az 1900-as évek elején alakították mai formájukra.

Egregyi Múzeum

Egregyen,az újonnan létesített múzeumban látható állandó tárlat leletei Krisztus előtt 6 ezertől indul s a középkorral zárul.Az egregyi múzeum hétköznap hétfőtől péntekig 10.00-16.00-ig tart nyitva!Az első tárló az újkőkort mutatja be, ugyanis az első telepesek dokumentálhatóan a Krisztus előtti 6. évezredben jelentek meg Egregyen.A bronz-, a kora-, a középső, és a késői vaskor leletei (kerámiák, urnák, ékszerek és testpecsételők) mellett megtalálhatóak a római kori leletek is.A Hévízi-tó iszapjából előkerült pénzérmék azt bizonyítják, hogy a rómaiak nem csak ipari célra használták a tavat, hanem már akkor is gyógyításra. Egy másik helyiségben római kori villák rekonstruált képeit tekintheti meg az ide látogatók Egy egregyi alaprajzon megtalálhatóak egy meleg vizes római fürdő tartóoszlopai, és későbbről egy Mithrasz-oltár. A vitrinekben láthatnak még mozaikdarabkákat, üvegablak töredékek, két rézfigurát és egy kicsi őzfigurát. A népvándorlás korából övcsatok, díszek és kerámiák maradtak ránk, valamint a 9. századból egy boszorkány csontváza is, melyből kiderül, hogy a 23-30 év körüli nő, akitől minden bizonnyal félt a falu közössége, mivel a köré rakott tárgyak a foglalkozására utalhatnak, ebből az derül ki, hogy boszorkánynak tartotta a közösség.

Jézus Szíve templom

Az régi falu elöregedett fa haranglábja helyén 1905-ben homokkőből kétszintes tornyot emeltek. A templom harmadik szintjét az 1930-as évek közepén építették fel, amelyet oldalról neoromán stílusú ikerablakokkal díszítették, felül pedig egy bádogsisakkal zártak le. A harangtornyot 1990-ben újították fel Egregy lakói önkéntes adakozásaikból. A Jézus Szíve templom 1995-ben lett felépítve, melyet Bocskai János tervezett, a haranglábat egy templomhajóval bővítették ki. A toronyban két harang található. A kisharangot 1905-ben öntötték Sopronban, a nagyharangot pedig 1937-ben, melynek köpenyébe öntve megörökítették azoknak a 18 egregyi katonának a nevét, akik az I. világháborúban estek el.

Református-Evangélikus templom

A templom Szeghalmy Bálint nagyváradi építész által 1941-ben tervezett,az akkor meg nem valósult tervei alapján épült meg 1995 és 1998 között. A templom vöröskő- és márványdíszítése az erdélyi magyar református templomokra emlékeztet, de a famunkák kivitelezése is említésre méltó. Az alapkőletétel 1997. június 21-én volt. Az elkészült templomot a következő évben, december 6-án Dr. Harmati Béla evangélikus- és Dr. Márkus Mihály református püspök szentelte fel, a felekezet helyi lelkészeinek szolgálatával.

Szent Lélek Templom

A templom alapkövét 1996. május 27-én veszprémi érsek szentelte meg.A templom két új harangját Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester öntötte, ezt 1998. június 1-jén  az érsek szentelte meg. A régi templom két harangját is áthelyezték a tornyokba. A templomot 1999. szeptember 9-én Dr. Szendi József veszprémi érsek szentelte fel. A templom mintegy ezer fő befogadóképességű. Stílusát nehéz meghatározni, a régi gótikus és a modern stílus elemeit ötvözi. A hét tornya a Szentlélek hét ajándékát jelképezi (Bölcsesség Lelke, Értelem Lelke, Tudás Lelke, Jámborság Lelke, Erősség Lelke, Jótanács Lelke, Istenfélelem Lelke). A oltárszekrény felett látható kéz nélküli korpusz több mint 150 éves, ezt Bencsik apát Úr találta még egyrégi falusi templom tornyában. A templomnak kiváló az akusztikája,ezért rendszeresen tartanak orgonahangversenyeket és koncerteket.

Római kori romkert

Az I. század végén egy nagyméretű kőépületet építettek, amely több mint 1000 négyzetméter alapterületű volt. A kelet felől oszlopos tornáccal ellátott épület meleg, langyos, valamint hideg vizes medencével is rendelkezett. Az épület valószínűleg a II. század végén elpusztult, mivel a III. században más elrendezéssel újjáépült, és még egy Mithras szentélyt is elhelyeztek benne. Az épületet a IV. században lerombolták, majd újra felépítették, és véglegesen az V. század elején elpusztult. A három építési periódust átélt épületet 2001-ben és 2003-ban tárták fel, Dr. Müller Róbert vezetésével.

Árpád-kori templom

Az Árpád-kori templom az Egregyi szőlőhegy végén található meg.Építésének pontos idejét nem tudni, de az 1341. évi okleveles említésénél jóval korábban készíthették. A koráról kialakult nézet az építés idejét a 13. század második negyedébe helyezi. A templom egyik legszebb része a torony, melyet egy nyolcszögű, úgynevezett ''csörlős sisak'' fed le.A román stílusú templomon nagyobb átalakítás csak később 1731-ben történt barokk átalakítása, később többször is renoválták.

Egregyi szőlőhegy

Az 1221-ben kelt oklevél szerint az Árpád korban élő magyarság ápolta tovább a rómaiak által honosított szőlőtermesztést az egregyi szőlőhegyen.

A középkori Egregy a török megszállás alatt elpusztult, a falu népességet a 18. század elején német telepesekkel pótolták. Ők is elsajátították a tradicionális, Balaton környéki szőlőkultúra termesztését. Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban minőségi bortermelő hellyé, a borokat balatoni tájjellegű borokká nyilvánították.

A hegyen a szőlősorok között hangulatos éttermek, borozók várják a vendégeket finom ételek, borok és zene kíséretében.