Hévíz kiemelkedő természeti adottságokkal rendelkezik. Itt található Európa legnagyobb gyógyító erejű, meleg vizű tava. A város a Nyugat-Dunántúli Régióban, Zala megyében, a Balaton nyugati részétől kb. 6 kilométerre fekszik. Egyedülálló természeti adottságai miatt, Magyarország legjelentősebb gyógyturisztikai központja lett.

A gyógytónak köszönhetően Hévíz kiemelkedett a környék falvai közül és Európa egyik leghíresebb fürdővárosává fejlődött. A 4,44 ha területű tó nem csak Európa, hanem a világ legnagyobb tőzegfenekű, gyógyító erejű tava. A víz gyógyító hatását egy 50 hektáros erdő védi a külső környezet ártalmaitól. A tó mélységét régebben nem ismerték, a mai adatok szerint a legmélyebb pontja 38,5 méter. A tó hőmérséklete a Föld mélyéből előtörő hideg és meleg forrásvizek keveredésének eredménye. A víz hőmérséklete nyáron körülbelül 33-35 °C körül mozog, télen alacsonyabb, de 22 °C alá nem csökken.

A tó vize kalcium és magnézium tartalmú, hidrogén-karbonátos gyógyvíz, amely elsősorban a reumás  és mozgásszervi betegek gyógyítását segíti, de gazdag ásványi anyag tartalmának köszönhetően, más betegségek gyógyításához is hozzájárul. A víz kedvezően hat a szervezet ösztrogénszintjére, így a krónikus nőgyógyászati problémák kezelésére is alkalmas. Serkenti a mellékvesékre ható hormonok termelését, ezért a szervezet saját anyagai csökkentik a gyulladásokat és a fájdalmakat. A tőzeg alapú hévízi iszap hatása hasonló a gyógyvízéhez. Csillapítja a fájdalmat, nyugtatja az idegrendszert, serkenti a sejtregenerálódást és az anyagcserét.

A város színes és nyugodt környezettel várja az ide látogatókat. Az utóbbi évtizedekben a hévízi több hetes gyógykezelések mellett a wellness turizmus egyre nagyobb teret hódít a betegségek kialakulásának megelőzése érdekében. A város körülbelül 4500 lakosa már évente 180 ezernél is több magyar és külföldi vendéget fogad. A gyógyulni és pihenni vágyókat 5800 szállodai és 4900 fizető vendéglátó férőhely várja, amelyek száma évről évre gyarapszik.

Hévíz szép környezetben, változó programokkal várja az érkező vendégeket. A város látnivalókban és programokban sem szenved hiányt. A szép, rendezett utcákon és parkokban emlékművek, emléktáblák, szobrok és régi és új épületek sorakoznak. A Fontana Filmszínház emeletén található Hévíz Muzeális Gyűjtemény, ahol 4 állandó kiállítás fogadja a látogatókat: Hévíz történetének bemutatása, Hévízfürdői emlékei, Dr. Moll Károly emlékszoba és Simon József keramikus és szobrász kiállítása. A város nevezetességei közé tartozik még a hét tornyú Szentlélek-templom, melyet 1999-ben szenteltek fel, és a városháza, mely homlokzatán 18 kis harang játékát hallhatjuk. Ezen a részen láthatunk további szoborparkokat, és innen nem messze a Református templomot. A város legrégebbi nevezetességei közé tartozik az egregyi városrész. Itt található a Jézus szíve templom, melyet 1995-ben építettek, kertjében hősi emlékművet alakítottak ki. A templomtól nem messze 2001-ben római kori kőépületek falait tárták fel. Kicsit tovább az egyik ház kertjében egy római kori sír tekinthető meg, melyre l925-ben szántás közben bukkantak. Innen indul a közel fél kilométeres Egregyi-szőlőhegy, ahol hangulatos pincék és borozók várják az ide érkezőket. Majd a pincesor végén, Egregy temetőjében áll az Árpád-kori kőtemplom, amely valószínűleg a XIII. században épült.

A látnivalókon kívül a város számos kikapcsolódási, kirándulási és sportolási lehetőségeket biztosít. Az itt tartózkodó vendégeket színvonalas, sokoldalú kulturális programokkal várja a város.